ANIM_757_homeanimrecycle

Recycle for a better world

Asociația Voluntariatul Pentru Toți implementează în perioada 01.05.2019-31.01.2020, proiectul Recycle for a better world cu numărul 2019-1-RO01-KA105-062709.

În cadrul acestuia, în perioada 01-12.08.2019 va avea loc în Tabăra Marabu din satul Milcoveni, Caraș-Severin, un schimb de tineri care va implica 42 de participanți din 6 țări partenere: România, Turcia, Grecia, Lithuania, Olanda.

Ideea acestui schimb de tineri a pornit de la faptul că în zilele noastre Europa, și nu numai, se confruntă cu provocări majore în ceea ce privește protecția mediului. La nivel mondial se acumulează tone de deșeuri în fiecare zi, astfel că este nevoie de acțiuni care să ne facă mai conștienți cu privire la protecția planetei.

Astfel, schimbul de tineri este adresat acelor persoane care caută unicitate, care sunt interesați de reciclare prin artă și transformarea deșeurilor reutilizabile în articole utile (plase, accesorii, instrumente muzicale, portofele, articole de uz casnic).

Scopul proiectului:

– de a oferi celor 42 de tineri șansa de a împărtăși cele mai bune practici, de a găsi

noi tehnici și de a învăța împreună într-un mediu intercultural

– să dezvolte pentru 42 de tineri abilitățile de organizare, coaching și

orientare inspirată de cultura altora

– încurajarea învățării interculturală prin metode de artă creativă în rândul celor 42 de tineri participanți

– dezvoltarea încrederii și sporirea stimei de sine în rândul participanților, prin intermediul metodelor non-formale

– crearea unui loc de joacă pentru copiii din satul Milcoveni cu ajutorul întregii comunități, prin utilizarea materialelor reciclabile

Parteneri în cadrul proiectului sunt:

ASOCIACION MUNDUS – UN MUNDO A TUS PIES – Spania

Kultur Koprusu Egitimve Genclik Dernegi – Turcia

TAVO EUROPA – Lithuania

UNITED SOCIETIES OF BALKANS ASTIKIETAIREIA – Grecia

STICHTING ETICA DA TERRA – Olanda

Află mai multe din INFOPACK 

22901416_1817973908223041_1531714511_n

Voluntari Sociali

În perioada August 2019 – Iulie 2021, Asociația Voluntariatul pentru toți, va implementa împreună cu 8 parteneri internaționali proiectul de voluntariat european Voluntari Sociali (Social Volunteers) având nr. Referință 2019-1-RO01-ESC11-062952, finanțat către Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, unde 10 voluntari din 8 țări vor avea stagii de câte 12 luni în Reșița, România. Stagiile vor fi organizate în 2 fluxuri a câte 5 voluntari fiecare. Majoritatea activitățiilor vor avea loc în 2 școli din apropierea Reșiței, mai exact la structura cu clasele 1-4 din Câlnic al Colegiului Național Mircea Eliade din Reșița, cât și în Centrul Scolar CSEI „Christiana” din Bocșa.

Scopul acestui proiect este creșterea capacității de angajare a tinerilor voluntari și, în același timp, creșterea calității serviciilor educaționale oferite în localitățile Câlnic și Reșița.

Obiectivele acestui proiect, Voluntari Sociali, este de a îmbunătăți calitatea servicilor educaționale și sociale oferite de Centrul Scolar de Educație Incluzivă „Christiana” din Bocșa și Școala cu Clasele I-VIII Câlnic pe perioada proiectului. Pe perioada stagiilor de voluntariat, voluntarii vor lucra direct cu beneficiarii acestor instituții, care sunt tineri și copii din medii dezavantajate și cu Cerințe Educaționale Speciale.

Activitățile desfășurate de Centrul Școlar de Educație Incluzivă sunt unice în Bocșa, iar instituția are nevoie de suport pentru a desfășura activități creative educaționale, de recreere și fizice în afara programului de lucru al cadrelor didactice. Aceasta este una dintre dificultătile cu care mai multe institutii nationale care lucreaza cu copii si tineri institutionalizati se confruntă.

Prin acest proiect dorim să creăm un model de bune practici și să aducem un support instituților sociale și educaționale ce lucrează direct cu acest tip de copii și tineri, cu probleme de sănatate și dezavantajați.

– implicarea foarte scăzută a tinerilor din orașele mici, zone dezavantajate și din mediul rural în activități de voluntariat.

Tinerii voluntari vor promova un exemplu de bună practică a ce înseamnă voluntariatul și cum poți participa activ la îmbunătățirea situației tinerilor și a problemelor locale prin implicare activă și voluntariat. Intenționăm să dezvoltăm mai multe activități în care să implicăm și tineri voluntari locali în număr cât mai mare astfel încât să crească numărul tinerilor care fac activități de voluntariat și să devină o normalitate a comunității locale acest tip de activități. Zonele dezavantajate în care plănuim să lucrăm sunt cartierul Câlnic din Reșița și orașul Bocșa, în special în cartierul Româna.

– excluziunea grupurilor vulnerabile, a copiilor cu cerințe educaționale speciale și a tinerilor proveniți din medii defavorizate.

Acest proiect va contribui la interacțiunea între tinerii cu Cerințe Educaționale Speciale și ceilalți tineri din oraș precum și a tinerilor dezavantajați din oraș cu ceilați tineri. Prin derularea activității proiectului vom ajuta de asemenea Primăria Bocșa și Primăria Reșița pentru a dezvolta un mediu sociocultural şi educațional coerent şi stabil.

Dorim ca folosind ajutorul voluntarilor international și voluntarilor locali să dezvoltăm un centru informal de inițiativă locală pentru a promova și susține includerea socială, Corpul European de Solidaritate, oportunități de mobiliate Erasmus+ și participarea activă.

– lipsa de experiență, încredere și cunoștințe al tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

Proiectul nostru va oferi posibilitatea celor 10 voluntari să își îmbunătățească cunoștințele despre muncă cu tinerii, despre voluntariat, despre pedagogie și educație nonformală și totodată îi va ajuta să aibă mai multă încredere în propriile forțe și în capacitățile lor. Acest proiect va contribui la capacitarea celor 10 voluntari pentru a obține mult mai ușor un loc de muncă. Tinerii voluntari ce vor fi selectați sunt tineri ce sunt șomeri sau nu sunt sunt în căutare a unui loc de muncă.

Aceștia vor dobândi experiența de lucru cu copii și tineri cu probleme de sănătate și cu posibilități reduse în perioada implementării proiectului. În acest fel datorită experienței pe care tinerii o vor dezvolta în stagiul de 12, respectiv 9 luni de voluntariat tinerii își vor crește șansele de a găsi un loc de muncă.

– cunoașterea la un nivel foarte scăzut al limbii engleze.

Proiectul nostru îi va ajuta atât pe cei 10 voluntari cât și voluntarii locali și echipa Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Christiana” din Bocșa și Școala cu Clasele I-VIII Câlnic să își îmbunătățeasca abilitatile de a vorbi in limba engleză.

– excluziunea grupurilor vulnerabile.

Proiectul nostru va constribui la creșterea incluziunii tinerilor cu cerințe educaționale speciale dar și a tinerilor Romi sau a tinerilor proveniți din rândul minorităților etnice. Deasemenea voluntarii vor lucra cu tineri cu probleme de sănătate minore, tineri ce se confruntă cu obstacole economice și geografice, de provin din zone dezavantajate și cartiere rău famate din orașul Bocșa si Reșița.

Pentru facilitarea activitățiilor voluntarilor, asociația Voluntariatul pentru toți a încheiat protocoale de colaborare cu toți actorii locali implicați.

Parteneri

STRANAIDEA Società Cooperativa Sociale Impresa Sociale Onlus – Italia

Sof Dagi Genclik ve Spor Kulübü Dernegi – Turcia

NGO Unit – Ucraina

CESD-Center for Economic and Social Development – Kosovo* Rezolutie ONU

Iordania, Republica Moldova, Franta, Macedonia Georgia si Armenia

 

CUM APLICI?

Prin completarea ACESTUI FORMULAR

MAI MULTE DETALII:

 Se găsesc în INFOPACK

„Rural Business+” – dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor din mediul rural

„Rural Business+” – dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor din mediul rural

Asociația Voluntariatul pentru toți implementează în perioada 1 noiembrie 2018 – 31 iulie 2019 proiectul Rural Business+, finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+, număr de contract KA105-5668CF25.

Scopul proiectului este dezvoltarea spiritului antreprenorial în rândul tinerilor din mediul rural. În acest sens,  48 de tineri din România, Republica Cehă, Bulgaria, Cipru, Macedonia, Spania, Ungaria și Marea Britanie se vor reuni pentru nouă zile, între 16-24.05.2019, în tabăra Marabu din satul Milcoveni, județul Caraș-Severin.

Acest schimb de tineri a fost special gândit pentru ca, în urma celor nouă zile petrecute la Milcoveni, participanții să fi înțeles conceptul de antreprenoriat, cu scopul de a fi ulterior  capabili să inițieze, să vândă, să promoveze și să susțină o afacere în mediul rural, pentru a-și asigura un viitor și, în același timp, pentru a ajuta comunitatea în care trăiesc.

Cei 48 de participanți sunt tineri proveniți din medii defavorizate, în special din zonele rurale, care doresc să își dezvolte o afacere la țară, dar se tem de eșec.

OBIECTIVELE principale ale acestui proiect sunt:

  1. Dezvoltarea spiritului antreprenorial al participanților
  2. Abilitarea celor 48 de tineri în dezvoltarea și implementarea întreprinderilor mici în zonele rurale;
  3. Îmbunătățirea abilităților necesare participanților pentru a vinde și promova o afacere rurală
  4. Instruirea celor 40 de tineri și 8 lideri de grup în domeniul gestionării unei afaceri în zonele rurale;
  5. Dezvoltarea creativității și gândirii inovatoare a participanților în vederea dezvoltării unei afaceri în mediul rural prin exerciții de simulare, comerț echitabil și discuții cu experți în domeniu.

Prin participarea la acest proiect, tinerii își vor dezvolta spiritul antreprenorial, capacitatea de relaționare interpersonală cu alți tineri și capacitatea de a crea parteneriate stabile pe viitor.

În plus, după finalizarea experinței în tabăra Marabu, cei 48 de participanți vor contribui la crearea unui ghid de bune practici în vedera dezvoltării rurale în domeniul antreprenoriatului, un ghid pe care îl vor promova ulterior altor tineri interesați și dispuși să învețe.

BUGETUL total al proiectului este de 27.684 EUR.

PARTENERI în cadrul proiectului sunt:

SDRUZENIE AKTIVNO BALGARSKO OBSHTESTVO – Bulgaria

EVROPSKE CENTRUM MLADEZE BRECLAV EUROPEAN YOUTH CENTRE BRECLAV Z.S. – Cehia

PlanBe, Plan it Be it – Cipru

Zdruzenie Iniciativa za Ekonomski Razvoi na Romite- REDI  – Macedonia

AYUNTAMIENTO DE MARACENA – Spania

Cambridge Cultural Exchange – Marea Britanie

EGYUTTHATO KOZOSSEGEPITO EGYESULET – Ungaria

InclusiveArt-2

Arta inclusiva – Accesul la cultură pentru copiii și tinerii dezavantajați

Institutul Intercultural Timișoara, în parteneriat cu Asociația Nevo Parudimos (Reșița), Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), implementează proiectului „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth”, eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia.

Proiectul are un buget total de 462.866,25 de euro, din care finanțarea IPA este de 393.436,31 de euro și se va derula pe o perioadă de 18 luni.

Obiectivele proiectului

Proiectul își propune ca printr-un parteneriat dinamic, format din două ONG-uri, o autoritate publică locală și o instituție publică de cultură, să coaguleze și să pună în valoare potențialul creativ al regiunii. Proiectul apelează la mijloacele oferite de cultură şi artă pentru a crea contexte de integrare și creștere creativă atât pentru comunitățile locale implicate, cât și pentru grupurile de artişti şi cele defavorizate la care se adresează.

Grupuri țintă

Grupurile țintă al proiectului sunt eterogene și sunt formate din: tineri creativi, absolvenți, dar neangajați – în special tineri artiști, precum și tineri și copii dezavantajați, din zone urbane şi rurale defavorizate; tineri și copii romi; copii cu părinții plecați la muncă în străinătate; copii, tineri și adulți migranți; precum și alţi factori interesați din comunitate (profesori, învăţători, directori de cămine culturale, bibliotecari etc.).

La începutul proiectului, echipele de proiect ale fiecărui partener vor fi angrenate într-un atelier comun de formare, în care acestea vor fi formate pe teme de antreprenoriat creativ şi animaţie socio-educativă. O serie de traininguri și ateliere participative se vor adresa unui număr de 104 tineri creativi, tineri romi şi reprezentanţi din cele 12 comunități dezavantajate (8 din Timiş şi Caraş-Severin şi 4 din Zrenjanin şi Kikinda) selectate în prealabil de echipele de proiect. Pentru activitatea lor în aceste comunităţi, tineri artişti vor avea la dispoziţie resurse financiare pentru a implementa, pe durata a maximum 4 luni, câte o intervenție artistică care să antreneze copii şi tineri defavorizaţi din aceste comunităţi.

De asemenea, vor mai fi organizate pentru tineri creativi activități de mentorat şi mobilitate internaţională, un atelier și o expoziție de sculptură în teracotă la Kikinda, o expoziţie de artă vizuală „Pavilion Banat” organizată la Timişoara. 900 de copii din tot arealul vor beneficia de ateliere de citire şi de spus povești și 200 de copii din Zrenjanin şi oraşele partenere vor participa la jocuri fără frontieră. Nu în ultimul rând, un grup de 60 de copii şi adulţi migranţi vor primi un paşaport cultural care să le faciliteze accesul la minimum 3 evenimente culturale, astfel încât să cunoască şi să înţeleagă mai bine mediul în care trăiesc.

Ca o continuitate a proiectului Poles of Cultures, un grup de activităţi vor fi dedicate analizei şi evaluării documentelor de politică culturală publică din perspectiva facilităţilor pentru incluziunea socială şi culturală a copiilor şi tinerilor din grupurile defavorizate. O conferinţă şi un eveniment de identificare de parteneri pentru proiecte viitoare – matching event, vor încheia proiectul InclusivArt.

Pentru informații suplimentare, persoana de contact este managerul de proiect Daniel Grebeldinger – e-mail: grebeldingerdaniel@yahoo.com, telefon 0723 202 756.

Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene.