22901416_1817973908223041_1531714511_n

Voluntari Sociali

În perioada August 2019 – Iulie 2021, Asociația Voluntariatul pentru toți, va implementa împreună cu 8 parteneri internaționali proiectul de voluntariat european Voluntari Sociali (Social Volunteers) având nr. Referință 2019-1-RO01-ESC11-062952, finanțat către Comisia Europeană prin programul Corpul European de Solidaritate, unde 10 voluntari din 8 țări vor avea stagii de câte 12 luni în Reșița, România. Stagiile vor fi organizate în 2 fluxuri a câte 5 voluntari fiecare. Majoritatea activitățiilor vor avea loc în 2 școli din apropierea Reșiței, mai exact la structura cu clasele 1-4 din Câlnic al Colegiului Național Mircea Eliade din Reșița, cât și în Centrul Scolar CSEI „Christiana” din Bocșa.

Scopul acestui proiect este creșterea capacității de angajare a tinerilor voluntari și, în același timp, creșterea calității serviciilor educaționale oferite în localitățile Câlnic și Reșița.

Obiectivele acestui proiect, Voluntari Sociali, este de a îmbunătăți calitatea servicilor educaționale și sociale oferite de Centrul Scolar de Educație Incluzivă „Christiana” din Bocșa și Școala cu Clasele I-VIII Câlnic pe perioada proiectului. Pe perioada stagiilor de voluntariat, voluntarii vor lucra direct cu beneficiarii acestor instituții, care sunt tineri și copii din medii dezavantajate și cu Cerințe Educaționale Speciale.

Activitățile desfășurate de Centrul Școlar de Educație Incluzivă sunt unice în Bocșa, iar instituția are nevoie de suport pentru a desfășura activități creative educaționale, de recreere și fizice în afara programului de lucru al cadrelor didactice. Aceasta este una dintre dificultătile cu care mai multe institutii nationale care lucreaza cu copii si tineri institutionalizati se confruntă.

Prin acest proiect dorim să creăm un model de bune practici și să aducem un support instituților sociale și educaționale ce lucrează direct cu acest tip de copii și tineri, cu probleme de sănatate și dezavantajați.

– implicarea foarte scăzută a tinerilor din orașele mici, zone dezavantajate și din mediul rural în activități de voluntariat.

Tinerii voluntari vor promova un exemplu de bună practică a ce înseamnă voluntariatul și cum poți participa activ la îmbunătățirea situației tinerilor și a problemelor locale prin implicare activă și voluntariat. Intenționăm să dezvoltăm mai multe activități în care să implicăm și tineri voluntari locali în număr cât mai mare astfel încât să crească numărul tinerilor care fac activități de voluntariat și să devină o normalitate a comunității locale acest tip de activități. Zonele dezavantajate în care plănuim să lucrăm sunt cartierul Câlnic din Reșița și orașul Bocșa, în special în cartierul Româna.

– excluziunea grupurilor vulnerabile, a copiilor cu cerințe educaționale speciale și a tinerilor proveniți din medii defavorizate.

Acest proiect va contribui la interacțiunea între tinerii cu Cerințe Educaționale Speciale și ceilalți tineri din oraș precum și a tinerilor dezavantajați din oraș cu ceilați tineri. Prin derularea activității proiectului vom ajuta de asemenea Primăria Bocșa și Primăria Reșița pentru a dezvolta un mediu sociocultural şi educațional coerent şi stabil.

Dorim ca folosind ajutorul voluntarilor international și voluntarilor locali să dezvoltăm un centru informal de inițiativă locală pentru a promova și susține includerea socială, Corpul European de Solidaritate, oportunități de mobiliate Erasmus+ și participarea activă.

– lipsa de experiență, încredere și cunoștințe al tinerilor aflați în căutarea unui loc de muncă.

Proiectul nostru va oferi posibilitatea celor 10 voluntari să își îmbunătățească cunoștințele despre muncă cu tinerii, despre voluntariat, despre pedagogie și educație nonformală și totodată îi va ajuta să aibă mai multă încredere în propriile forțe și în capacitățile lor. Acest proiect va contribui la capacitarea celor 10 voluntari pentru a obține mult mai ușor un loc de muncă. Tinerii voluntari ce vor fi selectați sunt tineri ce sunt șomeri sau nu sunt sunt în căutare a unui loc de muncă.

Aceștia vor dobândi experiența de lucru cu copii și tineri cu probleme de sănătate și cu posibilități reduse în perioada implementării proiectului. În acest fel datorită experienței pe care tinerii o vor dezvolta în stagiul de 12, respectiv 9 luni de voluntariat tinerii își vor crește șansele de a găsi un loc de muncă.

– cunoașterea la un nivel foarte scăzut al limbii engleze.

Proiectul nostru îi va ajuta atât pe cei 10 voluntari cât și voluntarii locali și echipa Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Christiana” din Bocșa și Școala cu Clasele I-VIII Câlnic să își îmbunătățeasca abilitatile de a vorbi in limba engleză.

– excluziunea grupurilor vulnerabile.

Proiectul nostru va constribui la creșterea incluziunii tinerilor cu cerințe educaționale speciale dar și a tinerilor Romi sau a tinerilor proveniți din rândul minorităților etnice. Deasemenea voluntarii vor lucra cu tineri cu probleme de sănătate minore, tineri ce se confruntă cu obstacole economice și geografice, de provin din zone dezavantajate și cartiere rău famate din orașul Bocșa si Reșița.

Pentru facilitarea activitățiilor voluntarilor, asociația Voluntariatul pentru toți a încheiat protocoale de colaborare cu toți actorii locali implicați.

Parteneri

STRANAIDEA Società Cooperativa Sociale Impresa Sociale Onlus – Italia

Sof Dagi Genclik ve Spor Kulübü Dernegi – Turcia

NGO Unit – Ucraina

CESD-Center for Economic and Social Development – Kosovo* Rezolutie ONU

Iordania, Republica Moldova, Franta, Macedonia Georgia si Armenia

 

CUM APLICI?

Prin completarea ACESTUI FORMULAR

MAI MULTE DETALII:

 Se găsesc în INFOPACK

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *