Clean the planet, NOW

Clean the planet, NOW

SCHIMB DE TINERI INTERNAȚIONAL

Locaţie: Comuna Brebu, jud. Caraș-Severin, Pensiune La Pădure

Asociația Voluntariatul pentru toți din Reșița, a organizat alături de alte 2 organizații partenere din Ungaria și Germania, în perioada 22 Noiembrie 2022 – 30 Noiembrie 2022, un schimb de tineri internațional sub numele “Clean the planet, NOW!”, finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Erasmus+, Acțiunea Cheie 1, Mobilități ale tinerilor, schimburi de tineri.

Proiectul s-a axat pe promovarea toleranței asupra mediului înconjurător, prin diferite activități de reciclare, inclusiv creșterea cunoștințelor despre cei 3 R ai reciclării. Această experiență a ajutat tinerii participanți la schimb, să-și crească nivelul de încrede în propriile forțe, să nu refuze să se implice sau să participe la ceva înainte de a se convinge că nu pot, doar pentru că așa li s-a spus sau așa cred alții despre ei, tocmai de aceea unul din scopurile proiectului a fost acela de a spori participarea tinerilor la procesul de luare al deciziilor la nivel local, la nivel național și european. Considerăm că am reușit să implementăm ideea creșterii gradului de conștientizare tinerilor pe probleme de mediu, schimbări climatice și atragerea atenției asupra tehnicilor care susțin conservarea planetei și a ecosistemului.

Participanții au avut ocazia să interacționeze cu localnicii pentru a putea strânge deșeurile din comunitate, iar apoi împreună cu aceștia au descoperit importanța Reducerii, Reutilizării și Reciclării ale deșeurilor de orice tip. Au fost realizate inclusiv bijuterii și portofele din hârtie.

Au învățat mai multe despre diferite culturi și tradiții, să fie mai deschiși și mai dispuși să dialogheze și să se confrunte cu ceilalți. Ei au putut să relaționeze cu oameni din medii culturale și sociale diferite și, de asemenea, au putut să-și sporească abilitățile lingvistice, deoarece engleza este limba oficială a proiectului.

Metoda de lucru a fost atât non-formală, cât și informală, s-a încurajat dialogul între participanți, iar tinerii romi participanți la proiect, au reușit să-și depășească barierele simțindu-se incluși în grup, indiferent dacă exprimarea în limba engleză a fost la început dificilă, până spre finalul proiectului, aceasta nu a mai fost deloc o problemă.

erasmus logo 2024