InterAct

InterAct
 • Titlul activității – InterAct
 • Activități locale – România
 • Locul de desfășurare România
 • Data estimată de începere 01/05/2023
 • Data estimată de încheiere 30/04/2024
 • Organizație de conducere Asociația Voluntariat pentru Toți
 • Organizații participante: INTERCAMBIA MALAGA

Activitățile locale vor avea loc în ambele țări o dată pe săptămână de la începutul lunii mai 2023 până la sfârșitul lunii aprilie 2024, deci pentru un total de 46 de zile de activitate (luând în considerare și sărbătorile). Fiecare țară parteneră va implementa aceste evenimente urmând aceeași metodologie și același cadru. Toate activitățile din ambele țări se vor desfășura pe baza metodelor de educație non-formală. În fiecare activitate, un facilitator va fi prezent pentru a ajuta și ghida participanții.

Baza pe care a fost creat conținutul atelierului este un schimb reciproc de cunoștințe și abilități între două grupuri țintă care participă la aceste evenimente: vârstnicii și tinerii din comunitățile noastre locale. Există deja un calendar provizoriu al conținutului activităților, care va fi revizuit și va primi aprobarea finală la prima întâlnire transnațională.

În general, activitățile vor fi împărțite în 4 categorii principale: arte și meserii; sport și jocuri; cursuri de măiestrie; alții. În fiecare săptămână, se va face o activitate dintr-una dintre aceste categorii. Categoriile se vor roti în timpul săptămânilor pentru a avea subiecte și conținut diferit în fiecare săptămână. O activitate poate fi repetată de mai multe ori (de exemplu, un masterclass pe limba engleză), dar cu conținut diferit față de săptămâna precedentă.

Activitățile vor fi pregătite și implementate de beneficiari cu ajutorul unui facilitator care va fi prezent la fiecare activitate: o dată grupul de vârstnici va supraveghea atelierul și data viitoare tinerii.

Beneficiarii direcți sunt, de asemenea, participanții la aceste activități: vârstnicii și tinerii din cele două comunități locale. În concret, la nivel local dorim să includem 20 de persoane cu vârsta 60+ și 20 de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani atât din Reșița – sau alte sate din județul Caraș-Severin – cât și din Malaga, deci pentru un total de 40 de vârstnici și 40 de tineri din 2 țări.

În ceea ce privește persoanele în vârstă, tema proiectului nostru este educația adulților deoarece, după o analiză profundă a nevoilor din teritoriul nostru, am văzut că unul dintre grupurile cele mai afectate de pandemie sunt persoanele cu vârsta 60+. Covid are multe efecte asupra societății, cum ar fi izolarea și marginalizarea persoanelor în vârstă de societate. Acest lucru exacerbează situația existentă, în care, după pensionare, oamenii se luptă să găsească un rol activ în comunitățile locale. Prin proiectul nostru dorim să abordăm această problemă.

Cu toate acestea, persoanele în vârstă nu au fost singurul grup de populație care a suferit cel mai mult. După cum arată cercetările și datele, tinerii suferă și pierd multe oportunități de la începutul pandemiei. În plus, tineretul este grupul nostru țintă obișnuit.

Beneficiari secundari:

 • cele două asociații partenere: în calitate de organizatori ai acestor activități, vom dobândi abilități și competențe. În plus, vom deveni mai vizibili și exemple de bune practici pentru alții;
 • comunitățile locale, deoarece atelierele vor crea un mediu mai creativ, în care ideile noi sunt încurajate și în care oamenii sunt încurajați să se implice și să se implice mai mult în societate;
 • părțile interesate din domeniul educației adulților și al activităților intergeneraționale, care vor dobândi cunoștințe și idei noi.

Această activitate ne va ajuta să atingem aceste obiective: “încurajarea unui proces de învățare reciprocă și a unui proces de incluziune intergenerațională între tineri și vârstnici”; “îmbunătățirea competențelor digitale ale participantului”, “dezvoltarea spiritului antreprenorial și de rezolvare a problemelor și a creativității” și “promovarea și susținerea unei cetățenii active a tuturor participanților”.

De fapt, cele două grupuri țintă principale se vor întâlni și vor coopera împreună pe întreaga durată a acestei activități. Acest lucru va genera un proces de învățare reciprocă care îi va ajuta să îmbunătățească – sau să dobândească – multe competențe și cunoștințe, cum ar fi competențele digitale, spiritul antreprenorial și creativitatea. În plus, aceste evenimente vor dezvolta o participare activă a participanților la societatea locală.

Rezultatele asteptate ale activitatii:

La grupul vârstnicilor:

 • Îmbunătățirea funcției creierului și un risc redus de depresie și declin cognitiv;
 • Sentimentul de mai puțin izolare sau singurătate prin crearea mai multor oportunități de incluziune socială;
 • Un sentiment de scop și de a se simți util, care îi va ajuta stima de sine și bunăstarea.

La tineri:

 • Învățarea valorilor și normelor și a modului de interacțiune cu persoanele în vârstă din medii diferite;
 • Îmbunătățirea performanțelor lor școlare, datorită predării suplimentare oferite de persoanele în vârstă;
 • Dezvoltarea abilităților legate de muncă, cum ar fi munca în echipă, gestionarea timpului și a bugetului, abilitățile sociale

Galerie foto